Kuokkalan museoraitti

Museotonttu Akusti menossa A. Eskolan kauppaan. (Kuva: Talvikki Torppa)

 

Museoraitti on avoinna 22.5.-17.8.2024 toukokuussa klo 10-16 ja kesäkuusta elokuuhun klo 11-17.

Kauppamuseoon voit piipahtaa ilman pääsymaksua mutta museokierrokselle lähdetään aina oppaan kanssa.

Aikuiset 7/€, lapset 3 €, ryhmät (väh. 15) 5€/hlö.     Pääsymaksu sisältää n. tunnin opastuksen. 

Kesän 2024 erityisyytenä on nukketeatteri Nirunarun 50-vuotisnäyttely. Näyttely on avoinna 17.8. asti ti-la klo 11-17.

Perinteinen lastenpäivä järjestetään 15.6.2024.

Kuokkalankosken markkinapäivä on 20.7.2024. Museoissa avoimet ovet, seppä takoo pajassa. Piha-alueella markkinamusiikkia ja myynnissä soppaa ja vohveleita, 4H-nuorten kahvila makasiinissa.

 

Kauppamuseo
sijaitsee kiinteistössä, joka oli alunperinkin rakennettu kauppatarkoituksiin. Viimeiset 60 vuotta kauppaa isännöi kauppias Aleksanteri Eskola, joka lopetti liiketoiminnan vasta 90-vuotiaana vuonna 1974. Talo on ulkoasultaan vuoden 1925 tyyliä ja kauppatavarat vuosilta 1930–50. Puodin hyllyiltä löytyy mm. siirtomaatavaroita, irtokahvia papuina tai jauhettuna, kahvinvastiketta ja sikuria. Lisäksi on paljon paperikankaasta valmistettuja asusteita, laukkuja ja kasseja sekä muita sota-ajan korviketuotteita. Kaupan takahuoneessa voi ihmetellä mm. petroolin jakolaitosta, sillitynnyriä, lihamyllyä ja hevosenkenkiä.

Kauppias Eskolan salihuoneessa pidetään vaihtuvia näyttelyitä. 

Pajamuseo
on perustettu ajokalutehtailija K.A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseeen. Museossa on nähtävänä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Varsinaisen pajan lisäksi rakennukseen kuuluvat tilat, joissa tapahtui ajoneuvojen puuosien valmistus sekä ajoneuvojen kokoaminen. Pajamuseon erikoisuuksiin kuuluvat mm. pyörien siimarautojen taivutusvalssi sekä sikkikone.

Kampaamo- ja parturimuseo
on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Siellä esitellään erikseen kampaajan ja parturin työvälineitä. Parturipuolen erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935. Parturimuseon tunnistaa ns. verilautasesta, joka on kiinnitetty rakennuksen ulkopuolelle.

Suutarimuseossa
joka sijaitsee kampaamo- ja parturimuseon naapurihuoneessa, voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossakin on keittiö katettuine ruokapöytineen.

Sotaveteraanien perinnekammariin
on koottu – ja edelleen kootaan – viime sotiimme liittyviä tavaroita: korviketavaroita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta. 

Puskeman Kustaa
oli Ruskea-ahteella asunut tallukkamestari, jonka 1830-luvulla rakennettu tölli toimi pitkään lempääläisen perinteentutkija Eeva Aneron kotimuseona. Kuokkalan museoraitille mökki siirrettiin kesällä 1998. Kustaan kodissa esitellään pieneläjän tarvekaluja, jotka ajoittuvat vuosisadan vaihteen paikkeille.

Sakkola-Säätiö
avasi kesällä 2000 Kuokkalan museoraitin naapuriin uuden museon. Sakkola-Museossa esittäytyy toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliiton alueelle jäänyt Sakkola. Museoraitin oppaat esittelevät myös Sakkola-Museota.

 

Kuokkalan museoraitista lisää museoraitti.fi-sivustolla.

 

 


 

Kuokkalan museoraitti
Kuokkalantie 14, 37550 Lempäälä
Puh. 050-4773102 
sähköposti: museoraitti@lempaala.fi

Kuokkalan museoraitti löytyy myös Facebookista!

Museoiden aukioloajat ja pääsymaksut kesällä 2024
ti–la 22.5.-17.8., toukokuussa klo 10-16, kesä-elokuussa klo 11–17.                            Suljettu juhannuksena 22.6.2024                                                                    Aikuiset 7/€, lapset 3 €, ryhmät (väh. 15) 5€/hlö.     Pääsymaksu sisältää n. tunnin opastuksen. 

Tiedustelut talvikaudella:
kulttuurituottaja Talvikki Torppa, puh. 050 383 9613. 

Lempäälä-Seuran museovastaava (mm. lahjoitukset, kuvaukset) Kaarina Lepistö  puh. 050 4433330.

Sakkola-Museota koskevat tiedustelut: Antti Hynnä, puh. 040 849 0048. 

Tiedustelut myös Lempäälän kunnan palvelupisteestä sähköposti: neuvonta(at)lempaala.fi
puh. (03) 565 51 060


 

Voit tutustua raitin rakennuksiin ja niiden historiaan Villa Hakkarista Tuiskun talolle mobiilisovelluksen avulla. Lataa Nomadi-palvelu ilmaiseksi Nokia Storesta, App Storesta tai Google Playsta ja hae nimellä ´Kuokkalan museoraitti´. Jos olet jo lähettyvillä, voit käyttää palvelun Here and Now -toimintoa. Lisätietoa saat nettisivuilta,